tänk om man hade en liten liten apa..

Tittade på programmet En Orangutangs Dagbok för en stund sen, tror det visades på Kanal 5 (inte helt säker). Personligen tycker jag att apor är bland dom sötaste och charmigaste djuren som finns så jag fastnade och blev helt insatt i programmet. Det handlade om hur orangutangerna utrotas tack vare oss människor som vill komma åt palmojlan i regnskogarna. Ett räddningsteam rehabiliterar de överlevande, oftast de mindre aporna som var från bara ett par månader gamla till 2-3år. Helt galet söta va dom.. det enda jag kunde tänka på till en början är hur mycket jag vill ha en apa. Faktiskt. Sen när jag förstått hela situationen bättre om hur de små aporna knappt överlever utan sin mamma ville jag åka dit och rädda dem. De vet liksom inte hur de ska överleva under tork-perioder när det inte finns frukt som de äter, de vet inte liksom inte vad för annat som går att äta eftersom deras mamma lär dem allt detta. Vart de ska ta vägen när skogen sakta men säkert håller på att försvinna har de ingen som helst aning om. Deras mammor lär dem allt, hur ska de överleva när de inte finns i deras närhet då? I alla fall så försöker detta räddningsteam ta hand om dem och få de på fötter igen vilket inte är helt lätt.


Hur kan man göra så mot dessa charmtrollen?
Bild lånad från Expressen.se


På wikipedia.org står det såhär om palmolja och vegetabiliskt fett:

Palmolja är ett vegetabiliskt fett tillverkat från oljepalmen, elaeis guineensis, och förekommer i många margariner, men redovisas bara som vegetabiliskt fett. Miljörörelsen har kritiserat tillverkningen av palmolja eftersom det skövlas regnskog för att anlägga oljepalmsplantager. De största exportörerna av palmolja är Malaysia och Indonesien.

Vegetabiliskt fett, fett som kommer från växter. Stora mängder vegetabiliskt fett kan man finna i till exempel olivolja och andra vegetabiliska oljor, nötter och avokado. Vegetabiliskt fett är oftast omättat eller fleromättat och anses nyttigare än animaliskt fett som oftast är mättat. Fleromättat fett är bra för det sänker kolesterolvärdet. Om man har ett högt kolesterolvärde ökar risken för att kunna få olika hjärt- och kärlsjukdomar. Mättat fett höjer kolesterolet och därmed risken för hjärt- och kärlsjukdomar.


Hur fan kan människor vara så äckliga att vårt begär står över allt annat? Jag tror nog att jag skulle kunna klara mig hur bra som helst utan palmoljan. Nej, jag är inte en Greenpeace aspirant som står och demonstrerar och såna saker men jag är allmänbildad och jag kan se skillnad på vad som är rätt och vad som är fel. Plus att klimatet mår absolut inte bra av att vi knappt har någon regnskog kvar. Det har ju om något blivit ett väldigt hypat ämne idag att man tycker att folk borde bry sig mer men fortfarande kapar de stora mängder träd i regnskogarna dagligen.
Det är inte bara aporna som får lida det är så många andra djur, inklusive vi människor. Men trots all utveckling i samhället så verkar det som om de som kapar alla träd osv ha noll koll. Regnskogen kallas "jordens lungor" utav en anledning. Den omvandlar koldioxid till syre och låter oss människor och djur andas. Dessutom täcker den bara ca 7% av världens landyta men är hem åt långt över hälften av jordens arter. Helt ofattbart hur lite man har vetat och brytt sig om detta tidigare.

Jag ska titta lite nogrannare på förpackningarna i affären och det jag stoppar i mig i fortsättningen. Jag klarar mig fint utan palmolja och allt vad det heter. Vem är med mig?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0